Duurzaamheid in de sneakerindustrie: een stap in de juiste richting

Duurzaamheid in de sneakerindustrie: een stap in de juiste richting

In de wereld van vandaag is duurzaamheid niet langer slechts een trend, maar eerder een noodzaak geworden. Deze focus op duurzaamheid strekt zich uit tot bijna elk aspect van ons leven, inclusief de mode-industrie. Een gebied waarin wij significante veranderingen zien als het gaat om bewustzijn, maar nog steeds veel ruimte voor verbetering is de productie van sneakers.

1. Materialen en grondstoffen

Traditionele sneakers worden vaak gemaakt van niet-duurzame materialen zoals synthetische kunststoffen en leer dat met schadelijke chemicaliën is behandeld. In reactie hierop zijn merken begonnen met het gebruik van duurzamere materialen, zoals gerecycled plastic, organisch katoen en plantaardig gelooid leer. Deze materialen verminderen de ecologische voetafdruk van de productie en dragen bij aan een schonere planeet. Onze sneakers worden gemaakt met chroomvrij gelooid leer en waar mogelijk worden materialen gebruikt die hergebruikt of te hergebruiken zijn, zoals onze zolen. Meer lezen over het materiaalgebruik kan hier!

Cleane, modieuze sneakers, voor mannen en vrouwen. Lokaal geproduceerd met duurzame materialen en productie methoden. Maatschappelijke en sociale impact

2. Productieprocessen

De productie van sneakers kan zeer vervuilend zijn vanwege energie-intensieve processen en het gebruik van schadelijke chemicaliën en veel water. Merken werken nu aan het verminderen van hun impact door het implementeren van energiezuinige productiemethoden, waterbesparende technologieën en het verminderen van het gebruik van schadelijke chemicaliën. Slechts enkele keren verplaatsen bedrijven hun productie dichter bij hun belangrijkste markten om transport gerelateerde uitstoot te verminderen. Voor Zoolmates is deze lokale productie is een van onze belangrijkste pijlers. Wij vinden namelijk dat spullen zo dicht mogelijk bij de eindgebruiker geproduceerd moeten worden. Dat scheelt onnodige reisbewegingen. De productie van onze sneakers vindt daarom al deels in Nederland plaats, met als ambitie de productie volledig lokaal te doen.

3. Recycling en hergebruik

Een belangrijk aspect van duurzaamheid is het minimaliseren van afval. Sommige merken hebben programma's geïntroduceerd waarmee consumenten oude sneakers kunnen recyclen, en de materialen kunnen worden gebruikt om nieuwe sneakers te maken. Wij geven onze community 10 euro korting bij het inleveren van een oud paar Zoolmates sneakers. Zo blijven wij verantwoordelijk voor de hele keten. Dit vermindert niet alleen afval, maar verlengt ook de levensduur van materialen, wat op zijn beurt de vraag naar nieuwe grondstoffen vermindert.

Cleane, modieuze sneakers, voor mannen en vrouwen. Lokaal geproduceerd met duurzame materialen en productie methoden. Maatschappelijke en sociale impact

4. Lange levensduur en reparatiebaarheid

Duurzaamheid gaat niet alleen over de productie, maar ook over de levensduur van een product. Merken moedigen nu duurzaam gebruik van sneakers aan door het ontwerpen van stijlvolle, tijdloze modellen die langer meegaan. Bovendien bieden sommige merken reparatiediensten aan, zodat klanten hun sneakers kunnen laten herstellen in plaats van ze weg te gooien. Ook wij zijn achter de schermen bezig met initiatieven om de reparatiebaarheid van jouw sneakers te vergrootten. Hierover hopelijk snel meer. Wat jij allemaal kunt doen zodat je sneakers zo lang mogelijk mee gaan lees je hier!

5. Transparantie en verantwoordelijkheid

Transparantie is een essentieel onderdeel van duurzaamheid. Veel merken communiceren nu openlijk over hun productieprocessen en de herkomst van hun materialen. Dit stelt consumenten in staat om geïnformeerde keuzes te maken en druk uit te oefenen op merken om verantwoordelijkheid te nemen voor hun ecologische impact. Wij proberen ook zo transparant mogelijk te zijn. Dit doen wij concreet door duidelijk te laten zien wat de materialen zijn die wij gebruiken en waar deze materialen vandaan komen. Ook proberen wij de financiële kant inzichtelijk te maken door te laten zien hoe de prijs van de sneaker is opgebouwd.

In conclusie, duurzaamheid in de sneakerindustrie is geen tijdelijke trend, maar eerder een verschuiving naar een meer verantwoorde en milieuvriendelijke benadering van productie. Merken en consumenten hebben samen de macht om de industrie in een positieve richting te sturen door te kiezen voor duurzame materialen, processen en praktijken. Door bewuste keuzes te maken en de nadruk te leggen op duurzaamheid, kunnen we allemaal een stap in de juiste richting zetten voor een groenere toekomst. Het gaat ons echter niet snel genoeg en mede daarom hebben wij Zoolmates opgericht. Het doorbreken van de staus-quo in de kledingindustrie is voor ons merk een belangrijke drijfveer en drijver van onze keuzes. 

Cleane, modieuze sneakers, voor mannen en vrouwen. Lokaal geproduceerd met duurzame materialen en productie methoden. Maatschappelijke en sociale impact